میوههایی وجود دارند که در کشورهای خاص رایجاند اما برای مردم سایر نقاط ناشناخته، کمیاب یا عجیبوغریب بهنظر میرسند. این محصولات طبیعت از نظر گیاهشناسی میوهٔ واقعی محسوب میشوند، اما بهدلیل ظاهر غیرمعمول، طعم متفاوت یا شرایط رشد خاص، کمتر در بازارهای جهانی قابل خرید هستند. در این مقاله، با چند نمونه از این میوههای شگفتانگیز آشنا میشویم، از جنگلهای استوایی تا مناطق نیمهخشک، از میوههایی با پوست خاردار تا مغزهایی شبیه پودینگ شکلاتی.
۱. دوریان (Durian)
ویژگیها: پوستهٔ خاردار، بوی بسیار تند، مغز خامهای و شیرین طعم: ترکیبی از پیاز سرخشده، موز و کره ناحیهٔ رشد: مالزی، تایلند، اندونزی وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Malvaceae
۲. مُژکی (Rambutan)
ویژگیها: پوستی پرزدار، مغز شفاف و آبدار طعم: شیرین با تهمزهی ترش ناحیهٔ رشد: مالزی، اندونزی، فیلیپین وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Sapindaceae
۳. میوهی مار (Salak / Snake Fruit)
ویژگیها: پوست فلسدار شبیه مار، بافت ترد، مغز سهقسمتی طعم: شیرین، کمی اسیدی ناحیهٔ رشد: اندونزی، بالی، جاوه وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Arecaceae
۴. آکی (Ackee)
ویژگیها: پوستهٔ قرمز، مغز زرد روشن خوراکی، دانههای سمی طعم: شبیه تخممرغ پخته با کره ناحیهٔ رشد: جامائیکا، غرب آفریقا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Sapindaceae
۵. خربزه شاخدار (Horned Melon / Kiwano)
ویژگیها: پوستهٔ نارنجی با شاخک، مغز سبز ژلهای طعم: بین خیار، موز و لیمو ناحیهٔ رشد: آفریقای مرکزی، نیوزیلند، آمریکا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ گیاه خزنده از خانوادهٔ Cucurbitaceae
۶. میوهی معجزه (Miracle Fruit)
ویژگیها: میوهٔ قرمز کوچک، این میوه باعث تغییر موقت در درک طعمها میشود طعم: خود میوه ملایم اما اثر آن باعث شیرین شدن طعمهای ترش میشود ناحیهٔ رشد: آفریقای غربی وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Sapotaceae
۷. منگوستین (Mangosteen)
ویژگیها: پوستهٔ بنفش ضخیم، مغز سفید و بخشبخش طعم: شیرین و کمی ترش، بسیار آبدار ناحیهٔ رشد: تایلند، مالزی، اندونزی وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Clusiaceae
۸. جکفروت/میوهی نان (Jackfruit)
ویژگیها: بزرگترین میوهٔ درختی، پوستهٔ خاردار، مغز زرد طعم: شیرین، شبیه موز و آناناس ناحیهٔ رشد: هند، بنگلادش، نپال وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Moraceae

۹. لنگسات (Langsat)
ویژگیها: پوستهٔ چرمی، مغز شفاف و بخشبخش طعم: شیرین با تهمزهٔ تلخ ناحیهٔ رشد: مالزی، تایلند، اندونزی وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Meliaceae
۱۰. ساپودیلا (Sapodilla)
ویژگیها: پوستهٔ زرد و کمی تیره، مغز نرم و دانهدار طعم: شیرین شبیه شکر قهوهای ناحیهٔ رشد: مکزیک، آمریکای مرکزی، هند وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Sapotaceae
۱۱. چایوت (Chayote)
ویژگیها: شبیه گلابی سبز، بافت ترد و آبدار طعم: ملایم، شبیه خیار ناحیهٔ رشد: آمریکای مرکزی، مکزیک وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ گیاه خزنده از خانوادهٔ Cucurbitaceae
۱۲. فیجوا (Feijoa)
ویژگیها: پوستهٔ سبز، مغز ژلهای با دانه طعم: ترکیبی از آناناس، نعناع و گواوا ناحیهٔ رشد: برزیل، نیوزیلند، کلمبیا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختچهای از خانوادهٔ Myrtaceae
۱۳. انگور برزیلی (Jabuticaba)
ویژگیها: میوههای انگورمانند که روی تنهٔ درخت رشد میکنند طعم: شیرین، کمی اسیدی ناحیهٔ رشد: برزیل وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Myrtaceae
۱۴. لوکوما (Lucuma)
ویژگیها: پوستهٔ سبز و زرد، مغز زرد و خشک طعم: شیرین، شبیه زردهٔ تخممرغ پخته ناحیهٔ رشد: پرو، بولیوی، اکوادور وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Sapotaceae
۱۵. کوپوآسو (Cupuaçu)
ویژگیها: پوستهٔ قهوهای ضخیم، مغز سفید کرمی طعم: ترکیبی از شکلات، موز و آناناس ناحیهٔ رشد: آمازون، برزیل وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Malvaceae
۱۶. ساورساپ (Soursop / Graviola)
ویژگیها: پوستهٔ خاردار، مغز سفید و نرم، دانههای سیاه طعم: ترکیبی از توتفرنگی، آناناس و مرکبات ناحیهٔ رشد: آمریکای جنوبی، کارائیب، جنوب شرق آسیا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Annonaceae
۱۷. ساپوت سیاه (Black Sapote)
ویژگیها: پوستهٔ سبز تیره، مغز قهوهای نرم شبیه پودینگ طعم: شبیه پودینگ شکلاتی ناحیهٔ رشد: مکزیک، آمریکای مرکزی وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Ebenaceae
۱۸. چریمویا (Cherimoya)
ویژگیها: پوستهٔ سبز و گاهی تیره فلسدار، مغز سفید و بخشبخش طعم: شبیه بک لینک سازی بستنی وانیلی با تهمزهٔ میوهای ناحیهٔ رشد: پرو، اکوادور، اسپانیا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Annonaceae
۱۹. میوهی اژدها (Dragon Fruit)
ویژگیها: پوستهٔ صورتی با زائدههای سبز، مغز سفید یا قرمز با دانههای سیاه طعم: ملایم، کمی شیرین شبیه کیوی ناحیهٔ رشد: مکزیک، ویتنام، تایلند وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ کاکتوسی از خانوادهٔ Cactaceae
۲۰. دست بودا (Buddha’s Hand)
ویژگیها: میوهٔ زرد انگشتمانند، بدون پالپ، بسیار معطر طعم: فاقد مغز خوراکی، فقط برای عطر و پوست مصرف میشود ناحیهٔ رشد: چین، ژاپن، هند وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی مرکبات از خانوادهٔ Rutaceae
۲۱. سیب چوبی (Wood Apple)
ویژگیها: پوستهٔ سخت، مغز قهوهای چسبناک با بوی تند طعم: ترش و شیرین، بافت غلیظ ناحیهٔ رشد: سریلانکا، هند وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Rutaceae

۲۲. سیبسنگی (Bael Fruit)
ویژگیها: پوستهٔ سخت، مغز زرد چسبناک، دانهدار طعم: شیرین و معطر ناحیهٔ رشد: هند، نپال، بنگلادش وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Rutaceae
۲۳. تمر هندی مخملی (Velvet Tamarind)
ویژگیها: پوستهٔ مخملی سیاه، مغز نارنجی ترش و شیرین طعم: ترش، شیرین، کمی گس ناحیهٔ رشد: غرب آفریقا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Fabaceae
۲۴. نونی/توت هندی (Noni)
ویژگیها: پوستهٔ سفید و سبز، بوی تند شبیه پنیر فاسد طعم: تلخ و تند، گاهی به عنوان گیاه دارویی استفاده میشود ناحیهٔ رشد: اقیانوسیه، جنوب شرق آسیا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Rubiaceae
۲۵. پاوپاو (Pawpaw)
ویژگیها: پوستهٔ سبز، مغز زرد کرمی، دانههای بزرگ طعم: ترکیبی از موز، انبه و طالبی ناحیهٔ رشد: شرق و جنوب شرقی آمریکا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Annonaceae
۲۶. باکوری (Bacuri)
ویژگیها: پوستهٔ ضخیم قهوهای، مغز سفید چسبناک، دانههای بزرگ طعم: شیرین، کمی ترش ناحیهٔ رشد: آمازون، شمال برزیل وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Clusiaceae
۲۷. بیریبا (Biriba)
ویژگیها: پوستهٔ زرد خاردار، مغز نرم و آبدار، دانهدار طعم: ترکیبی از موز و لیمو ناحیهٔ رشد: آمازون، پرو، برزیل، کلمبیا وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Annonaceae
۲۸. پیتانگا (Pitanga)
ویژگیها: میوهٔ قرمز یا نارنجی با شیارهای عمیق، مغز آبدار طعم: ترش و شیرین ناحیهٔ رشد: برزیل، اروگوئه، آرژانتین، کارائیب وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختچهای از خانوادهٔ Myrtaceae
۲۹. کاکای (Cacay)
ویژگیها: پوستهٔ سخت، مغز روغنی، مصرف در دسرها و روغنگیری طعم: ملایم، شبیه فندق ناحیهٔ رشد: کلمبیا، ونزوئلا، اکوادور وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Euphorbiaceae
۳۰. آمله (Amla)
ویژگیها: پوستهٔ سبز روشن، مغز سفت و دانهدار طعم: بسیار ترش ناحیهٔ رشد: هند، نپال، سریلانکا، بنگلادش وضعیت گیاهشناسی: میوهٔ درختی از خانوادهٔ Phyllanthaceae